Overbeharing 

We worden geboren met ongeveer vijf miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Hoe deze verdeeld zijn is vastgelegd in onze genen en wordt geactiveerd door hormonen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt zogenaamde terminale haren aan, Deze haren zijn dikker van structuur en vaak ook beter zichtbaar. 

Sommige mensen hebben van nature een beharingspatroon met een grote dichtheid. Ook kunnen haren stug en donker zijn, waardoor ze meer opvallen. Soms zitten er haren op plaatsen waar men ze liever niet heeft. Je spreekt dan van ongewenste haargroei. De grens tussen normale beharing en overbeharing is nergens vastgesteld. Of er daadwerkelijk sprake is van overmatige haargroei is uiteindelijk een persoonlijke opvatting. 

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. 

We spreken van hypertrichose bij overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat meestal in de puberteit. 

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van dunne donshaartjes kunnen stugge en donkere haren ontstaan op bijvoorbeeld de bovenlip, kin, bakkebaarden en de wangen. 

 

Behandeling 

Bij Afzal Beautyclinic zijn we gespecialiseerd in laserontharing en behandelen wij met Alexandrite laser. Laserontharing wordt toegepast bij donkere haartjes, Deze methode kan ingezet worden op alle plekken van het gezicht en lichaam en zijn geschikt voor alle huidtypen Tijdens het consult bespreken we welke behandeling het meest geschikt is voor u. 

De laser produceert een geconcentreerde zuivere lichtbundel, wat geabsorbeerd wordt door het pigment van haren tot diep in de haarwortels. De warmte die hierbij vrijkomt vernietigd nauwkeurig haarzakjes, terwijl de omringende huid intact blijft. . 

Hoewel elke behandeling de haargroei steeds zwakker en dunner maakt, zijn er gemiddeld zijn er zes tot acht behandelingen nodig om tot het meest optimale resultaat te komen. Dit heeft te maken met de verschillende groeifasen waarin de haren zich bevinden. 

Het exacte aantal behandelingen is per persoon verschillend. Het aantal benodigde behandelingen heeft ook te maken met hormonale en erfelijke gevoeligheid, maar ook het contrast van de haren en de huid. Bij donkere haren en een licht huidtype (veel contrast) ligt het gemiddelde bijvoorbeeld lager dan bij lichte haren en een getinte huid (weinig contrast). 

Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zullen de haren dunner en minder stug zijn. Dit geeft al snel profijt in het dagelijkse leven. 

Als u aanvullend verzekerd bent wordt laserontharing in het gezicht voor vrouwen in de meeste gevallen en afhankelijk van uw verzekeringspakket geheel of gedeeltelijk vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.