Acné is een veel voorkomende huidaandoeningen die ontstaat in de pubertijd. Je kunt het herkennen aan puistjes en mee-eters. In een periode waarin pubers over veel zaken onzeker zijn, behoren puistjes wel tot het laatste waarop zij zitten te wachten. 80% tot 90% van de jeugd heeft in meer of mindere mate last van acné. Jongens hebben er vaker en in sterkere mate last van dan meisjes. Dit komt omdat acné vooral door het mannelijke geslachtshormonen (Androgene) wordt veroorzaakt. Bij Afzal Beautyclinic bieden we effectieve therapieën en behandelingen voor acné.
Couperose is de aanwezigheid van kleine bloedvaatjes in het gezicht en mogelijk ook op het decolleté. De kleine vaatjes liggen net onder het huidoppervlak en zijn blijvend verwijd, waardoor ze altijd zichtbaar zijn en niet vanzelf weggaan. Couperose kan genetisch bepaald zijn, daarnaast spelen andere factoren een rol zoals blootstelling aan UV-licht en huidveroudering.
Iedereen verliest elke dag 100 tot 120 haren. Dit is normaal. Je merkt dat vaak niet, omdat er ook weer haren bijgroeien. Soms verlies je een tijd lang meer haren. Je ziet dan dat het haar op je hoofd dun wordt. Of je krijgt kale plekken op je hoofd. Haaruitval komt meestal door ouder worden. Je kunt ook kaal worden door stress, medicijnen of ziektes. Haaruitval kan je onzeker of somber maken.
Om de zichtbare tekenen van huidveroudering te verminderen is er aanmaak van nieuw collageen en elastine nodig, deze stoffen zorgen namelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. De huid kan er ook verouderd uitzien wanneer er sprake is van veel kleurverschillen.
De mate van huidveroudering wordt bepaald door genetische factoren, mimiek en externe factoren zoals voeding, vrije radicalen, UV-straling, stress en roken.
Een litteken kan ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld door een ongeval, operatie, ziekte, zwangerschap of bij een huidprobleem. Littekens zijn er in diverse soorten en maten. Elk litteken vertelt een eigen verhaal. Soms voelt een litteken trekkerig of verhard aan. Het kan ook dat een litteken rood blijft, verdikt is of juist verzonken in de huid ligt.
We worden geboren met ongeveer vijf miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. Hoe deze verdeeld zijn is vastgelegd in onze genen en wordt geactiveerd door hormonen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt zogenaamde terminale haren aan, Deze haren zijn dikker van structuur en vaak ook beter zichtbaar.
Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, het decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Sommige pigmentvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Meestal nemen pigmentvlekken toe naarmate we ouder worden, ondermeer door hormonale veranderingen.
Rosacea is een inflammatoire, chronische huidziekte. Het verschijnt meestal tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar. Het is echter niet ongewoon dat jongere mensen een voorstadium hebben. Hoewel de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen, verloopt ze ernstiger bij mannen. In de noordelijke landen van Europa, waar het blanke, roodharige Keltische huidtype woont, komt couperose veel vaker voor dan in het zuiden. Het begint met een neiging tot licht blozen en kan leiden tot permanente verkleuring van het gezicht. De roodheid gaat gepaard met kleine knobbeltjes of pustels tot extreme weefselveranderingen.
Striae wordt ook wel huidstriemen, groeistrepen of stretch marks genoemd. Striae zijn lijnvormige littekens van de opperhuid en de lederhuid. Deze lijnen zijn atrofisc, dat wil zeggen dat er sprake is van verlies van weefsel. Er ontstaan fijne rimpels die de splijtlijnen van de huid volgen. De huid is hier doorschijnender. In het begin kunnen striae vlak en glad aanvoelen en rozig van kleur zijn. Na maanden tot jaren verdwijnt de roze kleur en worden ze wit. Meestal zijn de striae dan ook minder opvallend.