Littekens 

Een litteken kan ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld door een ongeval, operatie, ziekte, zwangerschap of bij een huidprobleem. Littekens zijn er in diverse soorten en maten. Elk litteken vertelt een eigen verhaal. Soms voelt een litteken trekkerig of verhard aan. Het kan ook dat een litteken rood blijft, verdikt is of juist verzonken in de huid ligt.  

 

Ontstaan: 

Bij een oppervlakkige schaaf- of snijwond maakt de opperhuid redelijk snel nieuwe huidcellen aan. Doordat de huid snel geneest ontstaat er ook geen litteken. In de daaronder gelegen huidlaag, de lederhuid, bevinden zich de zweetkliertjes, bloedvaatjes, haarzakjes en talgkliertjes. Als deze huidlaag beschadigd raakt door een diepe wond, zal de huid nieuw weefsel moeten aanmaken om het ‘gat’ op te vullen. De huid is zo knap dat zij zichzelf heel goed kan repareren. Via de zijkanten van de wond trekt de huid samen. In principe is dit ook de bedoeling, maar het geeft wel littekenweefsel. 

Bij een diepe wond maakt de huid de eerste drie weken bindweefselcellen aan. Deze cellen vormen bindweefselvezels, oftewel collageen. In het begin is dit weefsel nog erg kwetsbaar en rood van kleur. Geleidelijk ontstaan er ook bloedvaatjes in het collageen, waardoor het weefsel meer zuurstof krijgt en steeds sterker wordt. 

Twee maanden daarna gaat het collageen zich dag en nacht aanpassen aan de bewegingen in het betreffende gebied van het lichaam. Ook groeien de zenuwvezels weer in het weefsel, waardoor er ook steeds meer ‘gevoel’ in het litteken komt. 

Het litteken wordt uiteindelijk platter en minder rood, maar blijft uiteindelijk altijd voelbaar en zichtbaar. Dat komt door de structuur en de kleur van het collageen. Een litteken is in feite sterker dan de gewone huid. Daarom voelt een litteken vaak iets harder en stugger aan dan de huid daaromheen. 

 Soorten littekens: 

  • Acné littekens in het gezicht of de rug in de vorm van een putje ten gevolge van acné. 
  • Atrofisch een dun laagje littekenweefsel, meestal wat verzonken in de huid en lichter van kleur. 
  • Automutilatie littekens op het lichaam die zijn ontstaan door zelfbeschadiging. 
  • Hypertrofisch litteken waarbij tijdens de wondgenezing te veel bindweefsel is aangemaakt, waardoor er een roodroze verdikking zichtbaar is. 
  • Normale litteken een klein wit of huidkleurig strengetje in de huid, dat ontstaan is na een operatie of ongeval. De wondgenezing is onder normale omstandigheden verlopen 
  • Striae lijnvormige atrofische littekens door het buitensporig oprekken van de huid, bijvoorbeeld na zwangerschap of groeispurt. 

    Hoewel een litteken nooit helemaal te verwijderen is, kunnen wij helpen de littekens minder opvallend te maken. Littekens behandelen we afhankelijk van het soort of de grootte van het litteken met microneedling (Dermapen 4 ®)  en of met lasertherapie.  Beide behandelingen stimuleren nieuw herstel van de huid. Het collageen wordt opnieuw geherstructureerd en het goede collageen en elastine wordt gestimuleerd waardoor de huid weer soepeler en mooier van kleur wordt.