Cupping /Hijama 

Hijamah (wet cupping) is afgeleid van het woord ‘Hajm’ wat ‘zuigen’ betekent. Cupping is een methode waarbij een glazen of plastic kop op bepaalde punten op de huid geplaatst wordt en vacuüm getrokken. Hierdoor worden meridianen ontdaan van stagnaties en wordt lokaal een sterke doorbloeding bereikt. Deze vergeten therapie werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en het verre Oosten.  

Bij Islamitische Hijama (wet cupping)  wordt getoxificeerd bloed verwijderd uit het lichaam, wat op zijn beurt weer gezonder is. 

Er zijn twee verschillende methoden, een ‘droge’ en een ‘natte’ versie. 

Hoe werkt cupping? 

Bij ‘dry cupping’ verwarmt de therapeut kopjes en plaatst deze op je huid. Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken. Het kopje kan ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. De gebruikte cups kunnen van glas of plastic  zijn. 

Het idee is dat je zo de doorbloeding stimuleert en spieren en bindweefsel los masseert. Het zou tevens effect hebben op de meridianen, banen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur   energie doorheen stroomt. 

Bloed zuiveren 

Bij ‘wet cupping’ gebeurt hetzelfde, maar bij deze natte methode maakt de behandelaar eerst kleine sneetjes of gaatjes in de huid die onder de cup komt. Door het vacuüm vloeit er bloed  naar buiten. Dit zou ervoor zorgen dat slechte stoffen uit je lichaam verdwijnen. 

Gezondheidsvoordelen 

Aan cupping worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Sommige sporters maken gebruik van cupping omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun herstel bevordert. Daarnaast zou het helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. Volgens enkele cupping therapeuten helpt het zelfs kanker voorkomen. 

Risico’s 

Dry cupping is niet zo pijnlijk als het misschien lijkt. Je krijgt er wel paarsrode, ronde plekken van op de plaats waar de cup zat. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Er wordt gezegd dat je minder last krijgt van zulke plekken als je een paar keer een cupping behandeling hebt ondergaan. 

Mesjes, prikpennen en cups die bij ‘wet cupping’ gebruikt zijn, moeten worden weggegooid of zorgvuldig gereinigd. Gebeurt dat niet, dan loop je risico op infecties of besmetting met ziektes als Hepatitis -B. 

Behandelprijs 

  • Dry cupping €35,00 
  • Wet cupping (Hijama)  €45,00