Pigment 

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, het decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Sommige pigmentvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Meestal nemen pigmentvlekken toe naarmate we ouder worden, ondermeer door hormonale veranderingen. 

 

 

Soorten 

Een pigmentvlek ligt verspreid in de opperhuid (epidermaal) of in de lederhuid (dermaal). Sommige pigmentvlekken bevinden zich in beide huidlagen. 

  • Melasma: ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit is een vlekkerige, bruine verkleuring op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en/of de kin, ontstaan door blootstelling aan de zon in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. 
  • Ouderdomsvlekken: de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken veroorzaakt door zon bij een blanke huid. De vlekken zijn te vinden in het gezicht, op de handen, decolleté en op de benen. Een andere benaming is ‘lentigo solaris’, ofwel ‘zonnevlekken’. 
  • Dermatosis papulosa nigra: kleine bruinzwarte bultjes of vlekjes op de gepigmenteerde huid. 
  • Postinflammatoir hyperpigmentatie: een opeenhoping van pigment na een ontsteking of een beschadiging van de huid. 
  • Poikyloderma van Civatte: een vorm van zonschade. Grillige, roodbruine verkleuring van de huid, meestal aan beide kanten van de hals en uitbreiding richting het decolleté. 
  • Café-au-lait vlek: aangeboren koffiekleurige vlekken op het lichaam. 

Behandeling 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen oppervlakkige pigmentvlekken en dieper gelegen pigmentvlekken. Dit bepaalt niet alleen de manier waarop een pigmentvlek het meest effectief behandeld kan worden, maar het schept ook meer duidelijkheid over het verwachtingsbeeld. Ook uw huidskleur, de locatie en de uitgebreidheid van de pigmentvlekken beïnvloeden de keuze van de behandelmethode. 

Een effectieve behandeling van pigmentvlekken bestaat altijd uit een driedimensionale aanpak, namelijk: 

  • Preventie: voorkomen dat de pigmentcellen opnieuw te veel pigment aanmaken 
  • Curatief: opruimen van overtollig pigment 
  • Onderhoud: behaalde resultaten behouden en consequente zonbescherming 

Hyperpigmentatie kunnen we op verschillende manieren behandelen, zoals lasertherapie, microneedling (Dermapen 4 ®) en met behulp van chemische peelings. 

Naast behandeling op de praktijk is het van groot belang om ook thuis de juiste producten te gebruiken om het terugkeren van de pigmentatie te voorkomen. Ook hierin geven wij u advies op maat.